Jubiler 24h

Najdroższe desery na świecie, cz. I

Każdy z nas zasługuje czasem na odrobinę przyjemności, dlatego nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż trochę ulubionych słodkości. Niektóre desery są jednak dużo bardziej kosztowne niż inne. W świecie kulinarnych specjałów tylko nieliczni mają przyjemność cieszyć się smakiem najbardziej wykwintnych potraw, z dodatkiem prawdziwego złota czy diamentów. Słodkie arcydzieła, tworzone według tajnych receptur, przez mistrzów cukiernictwa kuszą swoim niebanalnym smakiem, a ich niebotyczne ceny mogą przyprawiać o zawrót głowy.

Przedstawiamy Wam pierwszą część naszego zestawienia najdroższych deserów na świecie:

10.Makaroniki Pierra Hermé, 7000$

Top-ten-most-expensive-desserts-in-the-world-00010

Makaroniki stworzone przez Pierre Hermé to delikatne migdałowe ciasteczka, składające się z kompozycji rozmaitych smaków, takich jak ocet balsamiczny, czerwone winogrona czy masło orzechowe. Hermé,nazwany przez magazyn Vogue „Picassem cukiernictwa ” od zawsze szukał nowych i często niespotykanych smaków , które mógł dodawać do swoich ekskluzywnych wypieków. Dzięki temu każdy pojedynczy makaronik to kulinarna, niespotykana podróż, reprezentująca perfekcyjny świat paryskiego cukiernictwa.

9. Fortress Stilt Fisherman Indulgence, 14,500$

Top-ten-most-expensive-desserts-in-the-world-00009

Ten wykwintny deser po raz pierwszy został zaprezentowany w restauracji Wine3 Fisherman Stilt na Sri Lance, skąd pochodzi również jego nazwa. Jest kombinacją włoskiej cassaty- tradycyjnego sycylijskiego ciasta przekładanego masą serową oraz kremu irlandzkiego. Można nadać mu bardziej wyrazistego smaku,  dodając orzeźwiające, sezonowe owoce czy musujące bąbelki z szampana Don Perignon. Deser ozdobiony jest również czekoladowymi dodatkami  w kształcie miejscowego rybaka wspinającego się na twierdzę, wykonanymi ze złota liśćmi oraz 80-karatową bryłą akwamarynu dodającej całości unikatowego charakteru.

8. Frozen Haute Chocolate, 25,000$

Top-ten-most-expensive-desserts-in-the-world-00008

Podstawą tego znakomitego deseru, serwowanego w restauracji Serendipity 3, są najdroższe ziarna kakaowca, najwyższej jakości trufle La Madeline z  Knipschildt Chocolatier oraz 23-karatowe złoto. Wierzch zdobi bita śmietana okraszona złotymi wiórkami, a całość podana jest w eleganckim pucharku w zestawie ze specjalną łyżką, wysadzaną diamentami.

Karina Gaszczyńska

źródło i zdjęcia: Luxatic

Polish PL English EN