Jubiler 24h

Najdroższe desery na świecie, cz. III

Każdy z nas zasługuje czasem na odrobinę przyjemności, dlatego nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż trochę ulubionych słodkości. Niektóre desery są jednak dużo bardziej kosztowne niż inne. W świecie kulinarnych specjałów tylko nieliczni mają przyjemność cieszyć się smakiem najbardziej wykwintnych potraw, z dodatkiem prawdziwego złota czy diamentów. Słodkie arcydzieła, tworzone według tajnych receptur, przez mistrzów cukiernictwa kuszą swoim niebanalnym smakiem, a ich niebotyczne ceny mogą przyprawiać o zawrót głowy.

Zapraszamy na trzecią część naszego zestawienia najdroższych deserów na świecie:

4. Platinum Cake, $130,000

Top-ten-most-expensive-desserts-in-the-world-00004

Cukiernik Nobue Ikara stworzył te imponujące ciasto aby promować platynową biżuterię, a przy okazji oddać cześć  japońskiej aktorce Rinko Ki Kuchi, która była nominowana do Oscara za występ w filmie „Babel” w 2006 roku.  Ciasto zostało ozdobione białym lukrem, a niesamowitego blasku dodały mu platynowe łańcuchy, szpilki, wisiorki i naszyjniki.

3. Strawberries Arnaud, $1.400.000

Top-ten-most-expensive-desserts-in-the-world-00003

Stworzony w Dzielnicy Francuskiej w Nowym Orleanie  tort jest z pewnością czymś więcej niż zwykłym ciastem z truskawkami. Owoce zostały bowiem nasączone egzotycznym winem i połączone z bitą śmietaną, listkami mięty oraz 7,09-karatowym brylantem. We wcześniejszej, pierwotnej wersji tego deseru znajdował się pierścionek z okazałym 4.7-karatowym różowym diamentem, który należał do sir Ernesta Cassela, brytyjskiego doradcy finansowego.

2. Diamond Fruitcake, $1.720.000

Top-ten-most-expensive-desserts-in-the-world-00002

Te cukiernicze dzieło z 223. prawdziwymi diamentami zostało stworzone w 2005 roku przez wykwalifikowanego cukiernika, Jeong Hong-yong.  Zaprojektowanie i wykonanie deseru zajęło mu prawie miesiąc, gdyż wykonywał je zupełnie sam. Ciasto zostało wystawione w sklepie Takashimaya pod tytułem: „Diamenty: cud natury”, a w okresie Bożego Narodzenia trafiło do sprzedaży.

1. Diamond Chocolate Cake, $5.000.000

Top-ten-most-expensive-desserts-in-the-world-00001

Tytuł najdroższego deseru na świecie zdobywa ciasto czekoladowe stworzone przez jubilera z Tokio. Jego kształt przypomina Afrykę, a brzegi oraz dolną część zdobi łącznie 2000 diamentów najwyższej czystości. Mówi się, że tym wyjątkowym dziełem cukierniczym autor chciał wyrazić swoją miłość do afrykańskiego kontynentu. Naszym zdaniem diamenty były zdecydowanie najlepszym sposobem, aby to zrobić.

Karina Gaszczyńska

Przeczytaj także:

Najdroższe desery na świecie, cz. I

Najdroższe desery na świecie, cz. II

źródło i zdjęcia: Luxatic

Polish PL English EN