Każdy z nas zasługuje czasem na odrobinę przyjemności, dlatego nie ma nic lepszego na poprawę humoru niż trochę ulubionych słodkości. Niektóre desery są jednak dużo bardziej kosztowne niż inne. W świecie kulinarnych specjałów tylko nieliczni mają przyjemność cieszyć się smakiem najbardziej wykwintnych potraw, z dodatkiem prawdziwego złota czy diamentów. Słodkie arcydzieła, tworzone według tajnych receptur, przez mistrzów cukiernictwa kuszą swoim niebanalnym smakiem, a ich niebotyczne ceny mogą przyprawiać o zawrót głowy.
Zapraszamy na drugą część naszego zestawienia najdroższych deserów na świecie:
7. Cannoli, $26,000
Jasper Mirable, właściciel restauracji Jasper w stanie Kansas, połączył siły z marką jubilerską Tivol i stworzył wyjątkowy deser, który jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Słynne sycylijskie ciasto Cannollo, którego podstawą są chrupiące rurki nadziewane kremem z serka ricotta, nabrało zupełnie nowego smaku dzięki wykwintnym dodatkom. Cukiernik dodał mu finezji za pomocą kawałków kandyzowanej cytryny, orzechów, oraz słodkiego kremu ze skórką z cytryny i czekoladą. Przysłowiową „wisienką na torcie” jest jednak luksusowy diamentowy naszyjnik oraz złoty liść, który przykrywa całą powierzchnię deseru.
6. Chocolate Cake, $35,000
Ten niesamowity, ręcznie wykonany deser został stworzony przez szefa kuchni Marca Guiberta, a można go zjeść w luksusowym hotelu Lindeth Howe Country House położonego w obszarze Lake District – jednego z najpopularniejszych miejsc wypoczynkowych Wielkiej Brytanii. Jego podstawą jest czekoladowy budyń stworzony z najwyższej jakości belgijskiej czekolady, złoto oraz kawior, a luksusowym dodatkiem dwukaratowy diament. Deser serwowany jest w replice jaj Faberge i trzeba go zamówić z trzytygodniowym wyprzedzeniem.
5. Twins Ice Cream Sundae, $60,000
Ten deser jest rzeczywiście czymś więcej, niż tylko tradycyjne lody i oferuje wyjątkowe doznania smakowe. Płacisz za bilet pierwszej klasy do Tanzanii, zatrzymujesz się na kilka dni z pięciogwiazdkowym hotelu, idziesz z przewodnikiem na szczyt Kilimandżaro, a tam mistrz cukiernictwa specjalnie dla Ciebie wykonuje deser z wykorzystaniem lodu wziętego ze szczytu góry. Ze względu na zmiany pogody szacuje się, że cały lód ze szczytu Kilimandżaro stopi się w ciągu kolejnych 10 lat. Z tego powodu ten smaczny deser jest również swego rodzaju próbą podniesienia świadomości ludzi na temat otaczającego nas środowiska.
Karina Gaszczyńska
Przeczytaj także:
Najdroższe desery na świecie, cz. I
źródło i zdjęcia: Luxatic